Stichting Filmhuis Stiens

Films waarover je napraat of waar je juist stil van wordt....

Filmhuisnieuws

Maandag 2 oktober 2017: Bijzondere speurtocht naar de familie

19-09-2017

Een vijfjarige Indische jongen raakt verdwaald en vindt na ruim twintig jaar zijn familie terug dankzij Google Earth. Het klinkt als een sprookje maar het is waargebeurd. Hoe dat in zijn werk ging kunt u zien in de film ‘Lion’ die Filmhuis Stiens maandag 2 oktober a.s. vertoont in De Skalm in Stiens. Aanvang 20 uur.

In het boek A Long Way Home (2013) beschrijft de van oorsprong Indiase Saroo Brierley nauwkeurig hoe hij als jochie zijn oudere broer Guddu uit het oog verloor, hoe hij per ongeluk in de trein naar het 1600 kilometer verderop gelegen Calcutta stapte, hoe hij daar helemaal verdwaalde, in een weeshuis terechtkwam en uiteindelijk werd geadopteerd door een liefhebbend Australisch koppel.

Regisseur Gareth Davis brengt Saroo’s dwaaltocht indringend in beeld. Van de chaos op het treinstation in Calcutta, waar iedereen plotseling Bengaals in plaats van Hindi spreekt, tot zijn eerste overnachting tussen andere zwerfkinderen op een stuk karton in een tunnel, van doelloze wandelingen langs smerige rivieroevers tot geslenter langs een overwoekerde spoorlijn.

De achtjarige Sunny Pawar blijkt in zijn filmdebuut een natuurtalent. Het jochie is geen moment op acteren te betrappen, alsof hij het avontuur zelf meemaakt. Het zorgt allemaal voor een indrukwekkend eerste uur in ‘Lion’.

Dan springt de film twintig jaar vooruit in de tijd. Saroo (dan gespeeld door Dev Patal, bekend van ‘Slumdog millionaire’) gaat op zoek naar zijn familie. Via Google Earth probeert hij als een detective zijn geboortedorp te achterhalen. Tot verdriet van zijn adoptiemoeder Sue (mooie rol van Nicole Kidman) betrekt Saroo haar niet echt bij zijn speurtocht.

‘Lion’ is een ontroerende film over liefde voor de familie en over het belang van weten wie je bent en waar je je thuis voelt.

Wim Vervoort

Lees verder

AANBIEDINGEN - UITVERKOOP

23-08-2017

Onderstaande speelfilms werden het afgelopen seizoen vertoond in Filmhuis Stiens. De DVD's worden u door het filmhuis tegen een gereduceerde prijs (€ 5,00) te koop aangeboden. Door één of meerdere DVD's te kopen steunt u het filmhuis. Bestellen kunt u via de bestelknop rechtsonder op deze pagina.

TitelPrijs
Kollektivet€ 5,00
Me before you€ 5,00
What we did on our holiday€ 5,00
Spotlight€ 5,00
La pazza gioia€ 5,00
Carol€ 5,00
Miracles from heaven€ 5,00
The Idol€ 5,00
Jackie€5,00
  

 

Lees verder

Stichting Onbekende Helden

27-02-2016

Al vanaf 2005 biedt het Filmhuis Stiens diverse kortingen op de toegangsprijs aan voor leden van ouderenbonden zoals de ANBO en de PCOB. Ook veteranen krijgen sindsdien op vertoon van hun veteranenpas korting op de toegangsprijs. In het najaar van 2015 werd de landelijke Stichting Onbekende Helden in samenwerking met het Veteraneninstituut opgericht met als doel kortingen te verstrekken aan veteranen, In verlenging van de al bestaande regeling heeft ook het Filmhuis Stiens zich onlangs gemeld voor deelname aan dit  kortingsprogramma om daarmee uiting te geven aan de waardering voor de inzet voor Nederland van (voormalige) militairen. Deelnemende bedrijven en instellingen zijn herkenbaar aan het logo van de stichting.

Stichting Onbekende Helden is een organisatie ontstaan vanuit het bedrijfsleven als praktische uiting van waardering voor onze veteranen die zich hebben ingezet voor de wereldwijde vrede, veiligheid en nationale vrijheid. Een veteraan is een (voormalig) militair die onder oorlogsomstandigheden heeft gediend en/of voor één of meerdere vredesoperaties naar het buitenland uitgezonden is geweest. Die militair kan bij ieder krijgsmachtdeel hebben gediend en zowel in detachementsverband of individueel uitgezonden zijn geweest. De veteranen verdienen deze waardering in de vorm van korting met veteranenpas of steun bij het vinden van een baan.

 

Lees verder