RIDERS OF JUSTICE (2020)

Oorspronkelijke titel: Retfærdighedens Ryttere

Komedie / Misdaad 
116 minuten
Denemarken
16 jaar e.o.

Geregisseerd door: Anders Thomas Jensen

Met: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas en Lars Brygmann

Riders of Justice, een film van Oscarwinnaar Anders Thomas Jensen verteld het verhaal van beroepsmilitair Markus wanneer hij noodgedwongen huiswaarts moet keren om voor zijn dochter Mathilde te zorgen als blijkt dat zijn vrouw om het leven is gekomen tijdens een tragisch treinongeluk.

Nog in rouw om de dood van hun vrouw en moeder, proberen Markus en Mathilde langzaam maar zeker hun gewone leventje weer op te pakken, maar dan staat er ineens data-analist Otto voor de deur met een schokkende theorie. De man was zelf ook aanwezig in de trein toen deze crashte en is, samen met zijn excentrieke collega Lennart en hun nog zonderlinger maat Emmenthaler, ervan overtuigd dat het daarbij niet om een ongeval ging, maar om een moedwillige aanslag. Ze besluiten verder op onderzoek uit te gaan. Ook voor Markus wordt het duidelijk dat er sprake is geweest van een aanslag. De mannen ontpoppen zich tot engelen der wrake. De missie leidt tot resultaten. Al zijn het misschien niet de gewenste…

Riders of Justice was in november 2020 al voor de Deense pers te zien en in februari was deze ook in Nederland op het IFFR te aanschouwen. Daarbij waren uiteraard de nodige critici van eigen bodem aanwezig. Zij waren het in dit geval grotendeels met elkaar eens: Jensen heeft met zijn nieuwe actiekomedie wederom een pareltje afgeleverd. 
Als regisseur heeft hij een onmiskenbare eigen stijl. Net als zijn andere films, is zijn nieuwste film een zwarte, lichtelijk absurdistische komedie met een krankzinnig plot. Het resultaat is een wraakfilm die geen moment verveelt...

Foto: Moviemeter.nl

RECENSIES:

  • Regisseur Anders Thomas Jensen trekt in deze zwarte komedie een heel blik kleurrijke personages open, balanceert regelmatig op het randje van lachen en belachelijk. Een veelomvattende en ijzersterke film.
    ***** VPRO CINEMA
  • Puur meesterschap, deze fijne cocktail van buitenissige grappen en inzichtelijke psychologie.
    **** DE VOLKSKRANT
  • Anders Thomas Jensen serveert met deze tragikomedie een warmhartige genre-mix.
    **** DE TELEGRAAF