FILMHUIS STIENS EDUCATIEF

FILMHUIS STIENS EDUCATIEF

Op donderdag 4 mei organiseerde Filmhuis Stiens in De Skalm voor ruim honderd leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen in Leeuwarderadeel twee voorstellingen van de film ‘De overval’ uit 1962, een van de succesvolste films uit de Nederlandse geschiedenis met bijna 1,5 miljoen bezoekers.

In januari gaat de gemeente Leeuwarderadeel op in de gemeente Leeuwarden. Filmhuis Stiens wilde daarop inhaken door de schooljeugd kennis te laten maken met een bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis van de Friese hoofdstad.

De film verhaalt over een van de grootste verzetsdaden in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 8 december 1944 wist een groep verzetslieden 51 van hun metgezellen op spectaculaire wijze te bevrijden uit het Huis van Bewaring in Leeuwarden, de huidige Blokhuispoort.

’s Ochtends kwamen de leerlingen van De Sprankel en De Swirrel, ’s middags die van De Jint en De Twilling. In de pauze was er ranja en chips voor de kinderen, aangeboden door Jumbo Kooistra. Na afloop werd de kinderen het stripboek “De ontdekking” aangeboden, een stripverhaal in het Fries over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Het stripboek werd ter beschikking gesteld door het Fries verzetsmuseum.