THE QUIET GIRL (2022)

Alternatieve titel: An Cailín Ciúin (2022)

Drama
95 minuten
Ierland
AL

Geregisseerd door: Colm Bairéad
Met: Catherine Clinch, Carrie Crowley en Andrew Bennett

THE QUIET GIRL (AN CAILÍN CIÚIN) is het ingetogen en betoverende debuut van de Ierse regisseur Colm Bairéad. De film vertelt een universeel verhaal over het vinden van je eigen plek, gezien door de ogen van de jonge Cáit. Zowel de Ierse taal als het prachtige landschap kleuren haar wereld.

Ierland 1981. Met opnieuw een kind op komst, hebben haar ouders thuis niet voldoende plek voor de jonge, introverte Cáit (Catherine Clinch). Ze wordt voor een zomer naar familie op het platteland gestuurd, waar ze liefdevol wordt opgevangen door tante Eibhlín (Carrie Crowley).
Cáit's stugge oom Seán (Andrew Bennett) heeft meer moeite moeite met haar aanwezigheid. Langzamerhand ontdekt Cáit dat er ook in dit huis geheimen zijn. Toch bloeit ze open, maar aan elke zomer komt een einde.

Officiële inzending van Ierland voor de categorie 'Best International Feature Film' van de 95e Academy Awards in 2023

THE QUIET GIRL is genomineerd voor de Oscar voor Beste Internationale Film. Eerder was het al de grote winnaar bij de Irish Film and Television Awards (onder andere Beste Film en Beste Regisseur). THE QUIET GIRL kreeg in The Guardian vijf sterren: 'A deeply moving tale of rural Ireland already feels like a classic.'

Foto: Cineart

RECENSIES:

'Hartverscheurend [...] Een triomf’
- NRC

*****
‘Prachtig ingetogen drama’
- VPRO Cinema

*****
‘Uiterst effectvolle debuutfilm’
- de Volkskrant

****
‘Teder verhaal toont de kracht van het kleine’
- Nederlands Dagblad

****
'Hartroerend'
- De Telegraaf

****