GOOD LUCK TO YOU, LEO GRANDE (2022)

Komedie / Drama
97 minuten
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sophie Hyde
Met: Emma Thompson, Daryl McCormack en Isabella Laughland

"It’s never too late to try something new"

 

Spraakmakend en humoristisch Brits drama met Emma Thompson. In 'Good Luck to you, Leo Grande' van regisseur Sophie Hyde speelt Emma Thompson een gepensioneerd lerares en weduwe, smachtend naar een avontuur, een connectie en naar seks, goede seks.

Haar man Robert verzorgde voor Nancy een huis, een familie en – op het zicht – een goed leven. Maar goede seks stond niet op het menu. Wanneer Robert komt te overlijden bedenkt Nancy een plan. Ze gaat op zoek naar avontuur en naar de voldoening die ze al die jaren gemist heeft. En dat avontuur vindt ze in de vorm van een sekswerker genaamd Leo Grande. In een anonieme hotelkamer ontmoeten ze elkaar. Leo ziet er in het echt net zo uit als op zijn foto, maar Nancy had niet gerekend op goede seks én een goed gesprek. Leo heeft over alles een mening en hoewel hij niet altijd de waarheid vertelt, vindt Nancy hem leuk. En hij haar. Haar seksuele zelfverzekerdheid groeit en Nancy begint te ontspannen. Tijdens de stiekeme afspraken verschuift de machtsdynamiek en brokkelen de secuur opgebouwde façades langzaam af.

Hun ontmoeting levert haar echter meer op dan louter seks op een hotelkamer. Intimiteit, humor en respect vormen de kern voor het ontdekken van de liefde. Liefde voor haar eigen lichaam en voor het leven.

GOOD LUCK TO YOU, LEO GRANDE laat een glimlach na, niet in de laatste plaats door het pure spel van Emma Thompson en van de ontwapenende, mooie jongeman (Daryl McCormack) die zich naar haar wensen voegt. Het simpele concept is geniaal: een neutrale hotelkamer en het overduidelijke doel van hun ontmoeting. Stukje bij beetje pelt Sophie Hyde de maskers af waarachter Nancy en Leo zich verschuilen. Maar dat niet alleen. Ook hun eigen vooroordelen en die van de kijker worden bevraagd. Zo weet Hyde van een tamelijk banaal gegeven een  onderhoudende, ontroerende en verfrissende film te maken over seks en ouder worden. 

Kortom, een moedige film over body positivity.

Foto: Lumiere.nl

RECENSIES:

VPRO Cinema (★★★) 'Lichtvoetig doch zwaar politiek gekleurd Kammerspiel'

NRC (★★★★) 'Een onderhoudende en verfrissende film'

de Volkskrant (★★★★) 'Op zijn best wanneer humor en drama overlappen'

The Guardian (★★★) 'Emma Thompson excels in stagey sex comedy'