DALVA (2022)

Alternatieve titels: 
Love according to Dalva / L'Amour selon Dalva / According to Dalva

Drama 
3 minuten
12 jaar
Frankrijk / België


Geregisseerd door: Emmanuelle Nicot
Met o.a.: Zelda Samson, Alexis Manenti en Fanta Guirassy

Dalva is het overweldigende speelfilmdebuut van de Belgische schrijver en filmmaker Emmanuelle Nicot. Nicot maakte een zowel ontroerend als schrijnend portret over de twaalfjarige Dalva die moet leren dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht.

Dalva woont alleen met haar vader. Tot de politie hun huis op een avond binnenvalt en het meisje onder jeugdbescherming plaatst. Dalva is niet zoals andere twaalfjarige meisjes. Ze gedraagt en kleedt zich als een volwassen vrouw, en snapt totaal niet waarom ze zo ruw van haar vader werd weggerukt. Aanvankelijk is ze met stomheid geslagen en woedend om de situatie.

Al snel wordt duidelijk waarom ze van haar vader werd weggerukt. Ze werd jaren misbruikt door haar vader, die haar weghaalde bij haar moeder en Dalva ‘opvoedde’ alsof ze zijn vrouw was.

In de opvang maakt ze later ze kennis met Jayden, een sociaal werker, en Samia, een tiener die kampt met woedeaanvallen. Met hulp van haar kamergenoot Samia en haar begeleiders in de opvang zal ze moeten leren om weer kind te worden. Gaandeweg begint ze dankzij hen te begrijpen dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht, en dat ze een heel ander trauma te verwerken heeft dan de plotselinge breuk tussen haarzelf en haar vader.

Dalva is het overweldigende regiedebuut van Emmanuelle Nicot, die na de wereldpremière in Cannes alom geprezen werd voor de subtiele en oprechte manier waarop ze een een hevige emotie veroorzakend onderwerp heeft verfilmd.

Nafiss Nia – de juryvoorzitter en regisseur van de Nederlandse film 'Die middag' – zei bij het 'Movies that Matter Festival 2023'  het volgende over de film: “Dalva behandelt een onderwerp dat zo huiveringwekkend is dat het zelden in enige vorm van media wordt verkend zonder het te sensationaliseren. Dalva doet dat met een scherpzinnig realistisch script, genuanceerde regie en onvergetelijk acteerwerk.”


 

Foto: lebleudumiroir.fr

RECENSIES:

  • VPRO Cinema (★★★★) 'Sterk debuut van de Belgische Nicot'
  • de Volkskrant (★★★★) 'Er is veel opmerkelijk aan Nicots speelfilmdebuut'
  • NRC (★★★★) 'De film is schurend en confronterend'
  • The Guardian (★★★★) 'Negotiates its disturbing subject matter with delicacy, sensitivity and honesty'

PRIJZEN:

Tijdens de Award Night van het Movies that Matter Festival 2023, won de film  de belangrijkste juryprijs: de Grand Jury Fiction Award. Eerder won Dalva al de publieksprijs op het recente International Film Festival Rotterdam. Daarnaast won de dramafilm ook al bij Cannes Film Festival een FIPRESCI juryprijs.