Filmhuis Stiens

in MFC de Skalm te Stiens, Pyter Jurjensstrjitte 17, 9051 BR Stiens

Films waar je over napraat, of alleen stil van wordt....

Maandag 26 maart a.s.: 'Oscarwinnaar in Filmhuis Stiens'

Begin deze maand won ‘Una mujer fantástica’ de Oscar voor de beste buitenlandse film. Het is een prachtig portret van een transseksuele vrouw die verliefd wordt op een twintig jaar oudere man. Filmhuis Stiens draait deze Oscarwinnaar maandag 26 maart in De Skalm in Stiens. Aanvang 20 uur. 

Marina, de fantastische vrouw uit de titel, wordt gespeeld door de transseksuele Daniela Vega. Ooit was Marina een jongeman, nu is ze een mooie vrouw die als zangeres en serveerster de kost verdient in de Chileense hoofdstad Santiago.

Dat niet iedereen haar accepteert blijkt als haar grote liefde Orlando plots overlijdt. Ze wordt er direct van verdacht de hand te hebben gehad in zijn dood. Ze krijgt te maken met zijn giftige ex en haar zoon die haar de toegang tot zijn uitvaart weigeren en haar afschilderen als pervers.

Wat een prachtstel vormt Marina met Orlando (Francisco Reyes). Het script van de Chileense regisseur Sebastián Lelio kiest aanvankelijk Orlando als hoofdpersonage. Vanuit zijn verkikkerde blik wordt Marina voor het eerst getoond. Ook nadat Orlando , aan een aneurysma is bezweken, blijf je de sterke vrouw zien die hij zag. Elke vraag rondom Marina's gender is irrelevant door de vanzelfsprekendheid waarmee Orlando haar in die eerste twintig minuten van de film aan zijn zijde schaart.

Lelio weet precies hoe hij zijn film moet laten zwieren, hoe enige overdrijving valt te combineren met een benauwend realisme. Hij laat je door Marina voelen wat het is om ‘de ander’ te zijn. En hoe sterk je moet zijn om daardoor niet omver geblazen te worden. De Leeuwarder Courant omschreef Marina als ,,een personage voor de eeuwigheid”.

Wim Vervoort